Халва — це дуже давні східні солодощі. У перекладі з арабської «халва» власне й означає «солодощі». Нею смакували іранці ще в п’ятому столітті до нашої ери. А до нас вона потрапила на початку ХХ століття.
Виготовляють халву з різних олійних культур: арахісу, кунжуту, соняшникового насіння тощо. Українці традиційно надають перевагу халві з соняшникового насіння. Бо соняшникова халва є рідною для нас. Ми з дитинства знаємо, що насіння багате на вітаміни групи В, особливо В6, який зміцнює шкіру та слизові оболонки, надаючи нам краси і здоров’я.
Халва — найменш солодка із усіх солодощів. Вона містить усього 30% цукрів. Для порівняння, в цукерках та тістечках їх до 80%. Водночас білки й жири, на які багата халва, надають цьому продуктові високої калорійності: у 100 грамах халви близько 500 калорій; вона в 2,5 раза калорійніша за хліб і вдвічі — за варення.
Крім прекрасного смаку та поживності, халва має унікальну біологічну цінність, омолоджує та оздоровлює організм, позитивно впливає на нервову систему, покращує кровообіг і травлення. Адже до складу халви входять інґредієнти, які є джерелом протеїну, натрію, калію, кальцію, міді, магнію, заліза, цинку, фосфору та органічних кислот.
Написати відгук